Votació final dels Pressupostos Participatius

Un centenar de jonquerencs i jonquerenques participen en la votació final dels Pressupostos Participatius

La proposta més votada, amb un cost de 95.000€, ha estat l’arranjament de la rotonda de la zona esportiva. L’Ajuntament inclourà el projecte guanyador en el pressupost municipal de 2020.

El passat mes d’octubre va tenir lloc la votació final dels Pressupostos Participatius 2019-20 de la Jonquera, un projecte pioner al municipi que va arrencar a principis de 2019 i ara arriba a la seva fi.  Prop d’un centenar de jonquerencs i jonquerenques majors de 16 anys van participar en una votació que es va estendre durant una setmana sencera i va donar com a projecte guanyador la millora de la rotonda de la N-II de la zona esportiva. Amb un cost estimat de 95.000 €, aquesta proposta de millora del paisatge urbà jonquerenc va obtenir fins a 83 vots dels veïns i veïnes del poble.

Properes passes

La proposta escollida pels veïns i veïnes de la Jonquera serà inclosa en el pressupost municipal de 2020 i executada per l’Ajuntament al llarg de l’any vinent, complint així amb allò que estipula el Reglament del procés. Sònia Martínez, alcaldessa de la Jonquera, es mostra “satisfeta” de les propostes recollides i afirma que “seran tingudes en compte de cara al futur encara que no hagin resultat guanyadores del procés, ja que representen un bon termòmetre de les demandes i necessitats dels jonquerencs i jonquerenques”.

Un 3,52% dels jonquerencs i jonquerenques majors de 16 anys exerceix el seu dret a vot

Del 17 al 24 d’octubre, fins a un total de 97 jonquerencs i jonquerenques van fer ús del seu dret a vot per tal de participar en l’elecció de la proposta guanyadora. Aquesta xifra representa un 3,52% del nombre de persones amb dret a vot, que en aquest cas eren tots els majors de 16 anys empadronats al municipi. Tenint en compte que es tracta de la primera convocatòria de Pressupostos Participatius de la història del poble, aquesta xifra és similar a la registrada en altres municipis. Sònia Martínez ha valorat positivament l’experiència i ha donat les gràcies als veïns i veïnes per la seva implicació, tot emmarcant el projecte en la voluntat de l’Ajuntament de seguir “dinamitzant el poble i donant passes cap a una governança cada cop més transparent i participativa”.

Cronologia del procés

En la primera fase del projecte, els veïns i veïnes van fer arribar a l’Ajuntament 56 propostes de futur per al municipi. La recollida d’aportacions es va efectuar per mitjà del web decidimlajonquera.cat i a través d’una butlleta física editada a l’inici del procés. Posteriorment, els serveis tècnics municipals van dur a terme un treball de validació dels projectes recollits en base a un seguit de criteris objectius prèviament establerts i explicats, com ara la viabilitat tècnica, la legalitat, l’adequació al pressupost sotmès a votació, l’ajustament a les competències de l’Ajuntament… Finalment van ser acceptades 7 propostes ciutadanes, que són les que van passar a la votació final. Tots els projectes desestimats poden ser consultats al web decidimlajonquera.cat, on s’inclou un document que especifica el motiu concret de desestimació de cadascun d’ells. Un cop finalitzat el treball tècnic, es va procedir a la votació final de la ciutadania.

 

Resultats de la votació popular dels Pressupostos Participatius 2019-20

Taula Pres.Part. Jonquera