Posseïdors de la Medalla d’Or de la Vila de la Jonquera

Francesc Xavier Subirós Cardoner

Metge

El Dr. Francesc Subirós i Cardoner, nascut  la Jonquera e 17 de gener de 1904, fill del Dr. Francesc Subirós i Justafré i de Rosa Cardoner i Llense,  fou nomenat metge titular de la Vila l’any 1930, i exercí a la Jonquera fins a  la seva jubilació l’any 1974.  Moria a la Jonquera el 25 d’octubre de 1989.

Amb l’arribada de les tropes franquistes a la Vila, l’any 1939, una vegada acabada la Guerra Civil a Catalunya, s’obrí un expedient depuratiu al Dr. Subirós, per una suposada afecció al Govern de la República. (…)

Biografia completa

Luís Martín de Pozuelo Martínez

Coronel de l’exèrcit

Per les seves continuades i efectives gestions davant les autoritats Estatals, amb l’objectiu de mantenir la Duana a la Jonquera i frenar la pretensió de la Cambra de Comerç de Girona i l’Ajuntament de Figueres, d’efectuar el trasllat definitiu de tots els serveis, a Figueres-Vilamalla.

Les seves gestions davant de les autoritats del Ministeri d’Hisenda, van aconseguir frenar, en part, la pretensió de la Cambra de Comerç i Ajuntament de Figueres, i la major part dels serveis es van quedar a la Jonquera, fins l’any 1993, en que per l’entrada d’Espanya a la Comunitat Europea i el tractat de Schenguen, van  desaparèixer els tràmits documentals de les mercaderies d’origen i destí a la Comunitat Europea.